Intel Corp. обяви, че в началото на следващата година ще представи поредица от нови устройства, отличаващи се със своята свръх лекота и изящен дизайн, в комбинация с изключително мощни x86 микропроцесори.

По време на CES 2013 се очаква Кирк Скауген, вицепрезидент и генерален мениджър на Intel, подразделение „Настолни компютри“ и Майк Бел, вицепрезидент и генерален мениджър на Intel, подразделение „Мобилни устройства и комуникации“ да разкажат повече за новото поколение ултрабуци, смартфони и таблети, базирани на третото поколение Intel Core i-серии и процесорите “Ivy Bridge”.

Ivy Bridge са първите CPU чипове, произвеждани по 22-нанометров технологичен процес. Отличителна характеристика за тях е новия дизайн ,който позволява допълнителното увеличаване на броя на транзисторите в чипа и съответно – повишаване на производителността на процесорите, като се запазва досегашното им ниво на енергоефективност и работните честоти. Освен това, всички компоненти на Intel Ivy Bridge са изградени на един силициев кристал.

По време на традиционната международна среща на производителите на електронни устройства (International Electron Devices Meeting), Intel заявиха, че ако традиционно до сега са залагали в разработването на процесори, чиито характеристики са подобрявали с всяко следващо поколение, то днес променят бизнес логиката си и се ориентират по посока на разширяване приложенията на процесорите си. През 2012г Intel най-после успяха да навлязат в нишата на мобилните телефони и по всичко личи, че нямат намерение скоро да я изоставят.

Очаква се по време на CES 2013, Intel да заложат на мобилните и ултрапортативни джаджи, за които тенденцията показва, че решително изместват традиционните компютри, въпреки, че масово потребителите все още ги използват в ежедневието си.

css.php