Светлин Наков е вдъхновител на хиляди млади хора да се захванат с технологии и програмиране. В момента той ръководи Софтуерния университет (СофтУни) дава качествено висше образование, професия и работа за софтуерни инженери. Той ще бъде участник в дискусията за технологиите и образованието в рамките на конференцията Digital KidZ, организирана от Newtrend: Media | Marketing | Events на 01 ноември 2014, ето защо днес се срещаме да поговорим за очакванията и проблемите на ИКТ пазара в България, за професиите на бъдещето и как да задържим децата на България в страната ни. Вижте какво сподели. nakov

_Изминаха почти две години от последното ви интервю за Newtrend.bg, разкажете ни какво се случва със Светлин Наков и със Софтуерния университет близо година след неговия старт?

Идеята за масово обучение на софтуерни инженери, която подхванах в предните компании, където съм работил, постепенно еволюира до нещо по-голямо: Софтуерен университет (СофтУни). СофтУни стартира през март 2014 г. като образователен център, който съчетава практическо обучение по разработка на софтуер и софтуерни технологии с възможността да се изкара паралелно и висше образование. Това е уникално за България, защото традиционното висше образование не е ориентирано към нуждите на индустрията и завършилите не са подготвени за започване на работа. Софтуерните академии, които дават практическа подготовка за работа в ИТ сектора, не предлагат висше образование. Така навлизащите в професията „софтуерен инженер“ са принудени да учат за диплома в традиционните университети, а за професия – някъде другаде паралелно.

СофтУни съчетава практическо обучение за започване на работа с висшето образование посредством университети-партньори. За момента са стартирали дуални програми с Колеж по маркетинг и търговия (МТМ колеж, София), с Варненски свободен университет (ВСУ) и с Бургаски свободен университет (БСУ).

Обучението в СофтУни е 2 години, като първата е много интензивна и подготвя студентите за работа в софтуерна или ИТ фирма. След първата година студентите започват работа, а програмата им в СофтУни става по-лека. Приемът в СофтУни е с изпит по програмиране, за който се предлагат безплатни 2-месечни курсове за навлизане в програмирането. Студентите избират присъствено или онлайн обучение. През първата година се изучават програмиране върху различни езици и платформи: .NET, C#, Java, HTML и CSS, JavaScript, PHP, бази данни, SQL Server, MySQL, уеб технологии, уеб услуги и инструменти за изграждане на уеб приложения. През втората година студентите изучават изборни дисциплини, свързани с различни технологии и по-сожни концепции от разработката на софтуер, и паралелно работят с придобитата в СофтУни професионална квалификация.

_ Темата за „глада на ИТ“ кадри е тема номер 1 в бранша, по какъв начин СофтУни допринася за неговото разрешаване? Знам, че стартирате програма за сътрудничество с бизнес сектора, разкажете ни повече?

В СофтУни сме установили здрава връзка между софтуерните фирми и образованието. Учим студентите на това, от което има нужда индустрията – да отговарят на изискванията за работа. Работим в тясно сътрудничество с десетки софтуерни и ИТ компании, които предлагат стажове и работа на нашите студенти. Най-силните студенти от СофтУни започват да работят само след няколко месеца обучение. Софтуерният университет предлага професия и работа на хиляди млади хора. Връзката между фирми и студенти става чрез собствена борса за работа, където кандидатите се състезават за обявите на фирмите и фирмите се състезават да наемат най-силните студенти.

Гладът за качествени ИТ кадри наистина е сериозен. Търсенето на софтуерни и ИТ специалисти многократно надвишава предлагането. Това води до неоправдано вдигане на заплатите, а започването на работа в ИТ сектора не е никак трудно, ако имаш поне базови познания и умения. СофтУни има амбиция да обучава хиляди млади хора, които директно да се вливат в софтуерната индустрия.

_ Колко студента обучавате годишно? Можете ли да сравните нивото на студентите днес спрямо това, което наблюдавахте преди 4-5 години?

В СофтУни годишно се обучават над 3000 студента на година, от които успешно завършват около 1000 junior софтуерни инженериНов випуск има 3 пъти в годината: май, септември и януари. Така и завършващите се вливат в софтуерната индустрия постепенно, а не веднъж годишно.

Доволен съм от нивото на студентите. Само за няколко месеца от съвсем начинаещи повечето студенти започват да пишат добре код, научават основните принципи в програмирането и по няколко софтуерни технологии, с които се приближават до изискванията на повечето фирми за започване на работа. За около година се изграждат като обещаващи junior softare developers.

Нивото на индустрията като цяло се вдига. Нараства и броят на хората, които се захващат с програмиране и технологии. Преди 4-5 години индустрията разчиташе главно на традиционните университети и на самообучение. Сега вече има десетки софтуерни академии, които предлагат професионална подготовка на софтуерни инженери и ИТ специалисти. Определено нивото като цяло е по-добро спрямо преди 4-5 години.

_ Кои са топ специалностите / уменията, които привличат студентите? Кои са професиите на бъдещето?

Професиите, които привличат студентите, са общо взето професиите, които се търсят в обявите за работа. Това за уеб разработчик, програмист, софтуерен инженер, професии, свързани с конкретна технология (например PHP developer, Java developer, JavaScript developer и т.н.).

Професиите на бъдещето ги виждам свързани с технологии, но и свързани с останалата част от нашия сят. Очаквам да навлизат интердисциплинарни професии, например програмист в сферата на биотехнологиите, програмист в сферата на енергетиката и т.н.

_ СофтУни подкрепя инициативата Digital KidZ, в тази връзка нека открехнем малко врата и да споделите повече по темата, която ще обсъждаме в рамките на събитието за това как да насърчим децата си да придобият необходимите им ИТ умения, за да отговарят един ден на условията на пазара на труда и кога е най-удачно да започнат тези усилия?

Digital KidZ е прекрасна инициатива. Децата в днешно време трябва да учат и растат редом с технологиите, а не отделно от тях. Необходимо е нашето общество и образователна система да се модернизират. Не можем да забраним на децата да ползват таблет, само защото на него може да играят игри и да чатват. Трябва цялото общество да се пренастрои спрямо новите технологии. Не можем да изолираме децата от този процес. За такива проблеми ще си говорим на Digital KidZ.

_ Имате двама сина, какво бихте ги посъветвал като родител по отношение на технологиите?

Смятам, че в днешно време всяко едно дете трябва още от ранна детска възраст да научи английски език и информационни технологии. Смятам, че всяко дете трябва да развие елементарни компютърни умения: да създава и редактира документи, да прави презентации, да работи с електронни таблици, да обработва изображения, звук и музика, да може да си направи сайт, блог, да комуникира по e-mail и с други средства, да може да си преинсталира компютъра – такива неща. Всички тези умения ги наричам „компютърна грамотност“. Осен тях препоръчвам на по-будните деца да се научат да програмират на начално ниво. Най-вероятно като пораснат малко моите две момчета, ще ги образовам в тази насока.

[sws_yellow_box box_size=“620″]Digital KidZ е първата по рода си конференция за деца и технологии със зона за игри, чиято мисия е да развенчае митовете и легендите за “технологичната революция”, да открои новите бизнес възможности и да насърчи по-доброто образование и комуникация с децата на новото време. Датата на събитието е 01 ноември 2014. Билетите са вече в продажба. [/sws_yellow_box]

css.php