Искате хубав сайт – красив, примамлив и най-вече привличащ клиенти. Представяте си ярки цветове, изскачащи прозорци, човечета, които говорят и навигират и още, и още. Стоп! Както всяко нещо и при изграждането на нови сайтове има строги правила, които трябва да се спазват. Често дизайнери и програмисти просто изпълняват заданието на своя клиент без да го съветват какво ще е най-доброто за него. А клиентът, уви, радко знае какво иска. Ето защо ще ви предоставим кратък списък от неподходящи цветови комбинации, които да забравите, планирайки новия си сайт.

Всички цветове са красиви

Няма спор. Всички цветове са прекрасни – от наситено тюркоазено, до тъмно сиво и мастилено зелено. Но когато говорим за уеб дизайн, трябва да сме наясно, че комбинациите от цветовете могат да постигнат както чудеса, така и да предизвикат кошмари.

Зелено, жълто или лилаво на зелен фон

Много хора смятат, че поставянето на два цвята с почти еднакви нюанси един върху друг ще е красиво и привлекателно за потенциалните посетители на сайта. Зеленото и жълтото в комбинация обаче често правят текстовете напълно нечетивни, какво при печат, така и онлайн.
Имате фирма за озеленяване и искате всичко да е в тревисто…? Добре, но внимавайте с какво го съчетавате. Една от най-лошите комбинации е зелено, жълто или лилаво върху зелен фон. Какво и да си играете с нюансите и светлосенките, текстът винаги ще бъде трудно четивен и клиентът бързо ще се откаже да се тормози над вашите предложения.

Светли цветове на бял фон

Проблем с четивността на буквите може да се получи, ако се съчетаят светлите тонове на зелено и жълто върху бяло. Ако държите фонът да е снежен, изберете комбинация с по-тъмните нюанси на сиво или черно. Бял фон със сиви букви например.

Неоновите цветове и цветовете на дъгата

Неоновите цветове и цветовете на дъгата определено привличат вниманието, но същевременно са и безкрайно дразнещи и подсъзнателно карат хората да отместват поглед. Подобни ярки багри уморяват очите и водят до чувство на неудовлетвореност и неприязън. А вие не искате клиентите ви да свързват компанията с подобни негативни емоции, нали?

Червено, синьо или лилаво на черен фон

Една от най-неприятните комбинации при изграждането на уеб сайт е червено, синьо или лилаво върху черен фон. Текстът при тази комбинация ще бъде напълно нечетлив. В действителност всеки текст независимо от това в какъв цвят (дори и бяло) се възприема изключително трудно, когато е поставен върху черен фон. За да ви се получи, трябва да използвате цветни или бели полета около тъмния фон. Запомнете обаче, че черното е прекалено силно и надделява над всеки друг цвят на уеб страницата и човек несъзнателно насочва погледа си към него.

Множество цветни кутии

Забавно е, приятно, шарено, но… твърде многото различни цветове, поставени едни до други изглеждат зле. Тук изобщо няма значение дали е използвано зелено, червено, жълто. Всички тези отенъци объркват окото на човек и той не знае накъде да гледа, което подсъзнателно го дразни. Ето защо при избора на цвят за вашия сайт, най-добре ограничете бройката им до два или три. В много редки случаи се позволяват четири.

Жълто, синьо и пурпурно на червен фон

Да, в ежедневието си може да обличате синя риза, съчетана с червен панталон, но… при дизайна на вашия сайт това е напълно забранено. Много хора смятат, че жълтото констрастира добре с червеното и това ще привлече вниманието на посетителите. В действителност, когато говорим за подобна комбинация онлайн резултатите са катастрофални. Колкото и да не ви се вярва, ако дълго време се взирате в текстове в жълто на червен фон, вероятността да ви се замая главата е огромна. Червеното, подобно на черното, доминира над другите цветове и не бива да се използва често.

Повечето дизайнери са на мнение, че една от най-лошите комбинации е синьо върху червен фон. Багрите са прекалено силни и се борят кое да надделее.

Ярко син фон

Не, не всички сайтове със син фон са лоши. Дори напротив някои привличат вниманието и задържат посетителите. Ярко синьото обаче е нещо различно. То е твърде силно и не се възприема добре. В малко „количество“ или като текст на светъл фон е допустимо. Колкото по-ярък и неонов обаче става цветът, толкова по-зле за сайта. То почти няма с какво да се съчетае (дори базовите черно и бяло), затова най-добре не го използвайте.

Бледожълт фон

Жълтите нюанси не са сред най-предпочитаните от дизайнерите, но точно като синьото, когато се използват в умерено количество, могат да направят сайта ви жив и привлекателен. За ретро стил може да съчетаете жълто с кафяво например, но тази комбинация трябва просто „да се обажда“ тук-там в сайта. Предполага се, че жълтият цвят предизвиква чувство на щастие, безгрижие и блаженство. Когато говорим за сайтове обаче, усещанията на потребителите са точно противоположни. Очите бързо се уморяват и човек се чувства раздразнен.

 

css.php